Appetite for Destruction

I remember reading in one of my handouts (Communication Psychology?) about the two characteristics of humans, ‘eros’ and ‘thanatos’. Eros being the urge to create, thanatos the urge to destroy. Having the urge to destroy seems illogical, but it is undeniably there. Not only in grand terms such as war, but also in little everyday situations. At least that’s how I feel.

Sometimes I’m afraid of hurting myself and others, because sometimes I have this strong urge to do so. It’s…kind of frustrating, and puzzling. I remember looking through the window in an apartment, wondering what would happen if I threw my cellphone, or even myself through it. I remember thinking several times what would happen if I suddenly push my brother or my father who is driving in high speed in the highway. I remember wanting to throw a heavy padlock through a car window, or pour a glass of water on the computer keyboard. Those thoughts come often, all for no particular reason. It’s disturbing, really. I feel like I have to hold myself back from doing such things.

Does anyone else feel that way, I wonder. Or am I going insane?

Advertisements

6 responses to “Appetite for Destruction

  1. sumpah! gw juga sering kaya mao nusuk orang, bahkan keluarga sendiri, malahan mao ngeludahin sahabat sendiri, dan gak ada masalah apa2 sama sekali sebenernya, ada aja dorongan untuk kaya gitu, btw ini pendekatan psikoanalisis kan?

  2. indieschmindie

    yes! i’m not a raving psychopath then! haha. kenapa ya ada dorongan kaya gitu? mmm yeah pendekatan psikoanalisis kayanya, handout psikokom udah gw coret2 belakangnya trus gak tau ke mana hahahaha.

  3. Inal

    Btw lu pernah nurutin? Setau gw psikoanalisis itu si freud dkk, bikin hipotesis bgitu dr sampelnya orang gila, ya percaya gk percaya si..

    Anyway d mbrc ada buku bagus ‘sane society’ karangan erich fromm, ngebahas mslh ini jg,gw br inget..

  4. indieschmindie

    kalo yang sedestruktif itu sih gak pernah gw turutin, gila aja bahaya kalo gw turutin haha. tapi gw emang suka impulsif banget kalo ngelakuin sesuatu.

    hmm apa yang kita lakuin kan harusnya awalnya dari otak dan pemikiran kan, jadi dorongan2 itu datengnya dari mana?

    hehe kayanya gw perlu mulai minjem2 buku dari mbrc, tempatnya gaul gitu lagi skrg hehehe.

  5. Inal

    Dorongannya dari id, jd itu hasil dr alam bawah sadar lu, masih inget kan? Apa yg gk kesampean di diri lu dr kecil terus terpendam dalam alam bawah sadar dan akhirnya keluar pas super ego udah gk sanggup jd polisi moral lagi, hadeh psikokom bgt de

    anyway emang bgs bgt si mbrc!Agak agak gimana gt gw jdnya, eh eh eh ada karya gw lo di situ, cekikik

  6. Pingback: What I Think About When I Think About Jumping « the trials and tribulations of indieschmindie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

Archives

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

  • 29,110 visitors
%d bloggers like this: